In een mooi natuurgebied naast de rivier Sandsjöälven ligt het mijnmuseum van Nordmark. Het museum bestaat uit12 authentieke gebouwtjes die de geschiedenis van 700 jaar mijnbouw laten zien op een oppervlakte van 700 m2, in de vorm van mijnwerkersuitrusting, gereedschappen, maquettes, kaarten, foto's, schilderijen en machines. Nordmark ligt een kleine 2 kilometer ten noorden van Holmkullen.
Nordmark is, naast Långban, één van 's werelds mineraalrijkste plaatsen. Dit heeft Nordmark altijd veel internationale interesse opgeleverd. In het mineraalmuseum, een onderdeel van het Nordmarks Museum, wordt een selectie mineralen getoond die zowel in Nordmark als over de gehele wereld zijn gevonden. Er is ook een database waar je uitgebreid kan zoeken naar mijn- en mineraalfoto's. In het museum zijn twee wandelroutes te koop (2,5 en 7,5 km) die je door de interessante omgeving leiden.

Het prachtig gerestaureerde mijndorp Nordmark toont hoe er van 1300 tot 1980 onafgebroken ijzererts werd gewonnen in het gebied. Binnen een radius van 5 km van de kerk van Nordmark liggen nog een 15-tal ijzerertsvelden met een bijna even groot aantal achtergebleven mijnen. Al wandelend kom je langs diverse mijnbouwwerken uit de 18e en 19e eeuw, waaronder mijnschachten en een groot waterrad.

Leuk om te bekijken: Het standbeeld van Nils Ferlin, Karin Fryxell's trollenverzameling, de kerk van Filipstad, het Mausoleum van John Ericson, Munkebergs Hembygdsgård en het Kvarnen/Ferlinmuseum. In Filipstad vind je alle winkels voor de dagelijkse benodigdheden. Grotere steden in de nabijheid zijn Karlskoga, Kristinehamn en Karlstad, de hoofdstad van de provincie Värmland.

Big Hill Lodge/Storhöjden, Filipstad
(voorheen Utpostens Cafe)

Een gezellige uitspanning op het hoogste punt van Filipstad. Hier kun je genieten van lekkere wafels, sandwiches, zelfgebakken fika, van lekkere, ecologische koffie en warme chocolademelk. Bovendien heb je een fantastisch uitzicht over Filipstad!

De waterrijke omgeving van Filipstad biedt zwemmers vele mogelijkheden. Rondom veel meren zijn badplaatsen ingericht, van zeer eenvoudig (picknicktafel/stookplaats/shelter) tot aangelegde en goed onderhouden zwemplaatsen, zoals:
Talludens badplats, Filipstad: Zwemplaats met een groot zandstrand, groot grasveld, drijvende platforms, schommels, kleedkamers en toiletten.
Asphyttans badplats, Asphyttan: Zwemplaats met een zandstrand, drijvende platforms, schommels, glijbanen, kleedkamers, toiletten en picknicktafels.
Brattfors badplats, Brattfors: Zwemplaats met klein zandstrand, steiger, kleedruimte en toilet.
Nykroppa badplats, Nykroppa: Zwemplaats met klein zandstrand, groot grasveld, drijvende platforms, kleedkamers en toiletten.

Hardlopen, wandelen, mountainbiken, discgolf spelen, in de openlucht fitnessen of langlaufen? Bij de sport- en vrijetijdsarena Kalhyttan kun je op vele manieren en niveaus actief zijn.
De 3,5 km lange verharde baan wordt in de zomer gebruikt voor rolski's en inlineskates. Een deel van de baan is rolstoeltoegankelijk. In de winter zijn er langlaufloipes van 3, 5 en 10 km. In de zomer is het hier heerlijk wandelen. Voor een goede pot discgolf, een sport die steeds populairder wordt, is er een 18 holes baan. (Bij de Fritidsbank in Filipstad kun je golfdiscs lenen!).
In het servicegebouw zijn de kleedkamers, douches en sauna dagelijks geopend.

Högbergsfältet is een natuurreservaat aan het meer Yngen, vlakbij Filipstad. Hier werd eeuwenlang ijzererts gewonnen waarvan de sporen nog volop zichtbaar zijn. Zo zijn er in het gebied ongeveer 15 oude mijngaten, een kapel met begraafplaats, een klokkentoren, mooie uitzichten, loslopende koeien en schapen en natuurlijk Tilas Stoll. Dit is een horizontale mijngang waar je doorheen kunt lopen om een mijngat van binnen te zien. Een heerlijk wandelgebied waar genoeg te beleven is!

In Naturreservat Högbergsfältet vind je Tilas Stoll (1776), een horizontale mijn die je kunt bereiken via een tunnel. Hier zie je hoe een open mijn er van binnenuit uitzag, waar eeuwenlang ijzererts en andere mineralen werden gewonnen. Een spannend tochtje!

Een uniek natuur- en wandelgebied met overblijfselen van de ijstijd. Er zijn interessante geologische formaties zoals rotswanden, kloven, duinen en ravijnen. Ook vind je er een rijke en gevarieerde vegetatie.

WOII-vliegveld nr 16, in 1939 aangelegd in het natuurreservaat Brattforsheden, is een interessante natuur- en cultuurhistorisch gebied. Je kunt er rondwandelen en de restanten van het 'geheime' vliegveld bekijken, een tour met een gids doen en een vluchtsimulator bedienen.

Sinds 2003 hebben verschillende kleine visverenigingen uit de omgeving zich verenigd en bieden een gemeenschappelijke viskaart voor 46 verschillende meren, o.a. voor het meer Yngen met zijn zoetwaterzalm, baars, snoek en forel.

De Trollstigen: Een spannende wandelroute van 3 kilometer voor het hele gezin, met vele trollen en dwergen langs deze route door de prachtige bossen van Värmland. Let goed op, want je weet nooit wat je op je pad tegen kan komen!

Het Lesjöfors museum waar je het alledaags leven van vroegere generaties kan zien; hun leven en bezigheden, hun geloof en dromen, hun blijdschap en zorgen, hun vrijetijdsbesteding en hun werk(tuigen).  

De Långbans Gruvby. Långban heeft meer mineralen dan waar ook ter wereld. Meer dan 300 verschillende mineralen kunnen hier worden gevonden. De mijnenindustrie begon in de 16e eeuw en duurde tot 1972. Het Naturreservat Tibergs Udde, nabij Långbans Gruvby, heeft een grote variëteit aan orchideeën.

De zilvermijn in Nykroppa is in gebruik geweest tussen 1400 en 1850, werd daarna vergeten en heeft zich door de jaren heen met water gevuld. Hierdoor is de mijn nog helemaal intact. Elk voorjaar wordt het water uit de 'Dunderkammaren' en de 'Torrshål' grotendeels weggepompt. De mijn is daarna deels te betreden door de aanleg van steigers en loopbruggen. Zo krijg je een goede indruk van de manier waarop er in vroeger tijden zilver werd gedolven in de mijn. Na het hoogseizoen wordt de pomp weer aangezet waardoor de mijn zich weer vult met water. Verder kun je er naar mineralen zoeken of goud delven. Vanuit de Hornkullens zilvermijn worden ook prachtige wandelingen aangegeven.

In het Bergslagskanaal tussen Filipstad-Karlskoga ligt de Asphyttan-sluis, bestaande uit drie niveaus, waarmee vaartuigen 10.8 meter in hoogte overbruggen.
Er is een café in het sluiswachtershuisje ingericht wat in juni, juli en augustus dagelijks geopend is.
Men kan een electrische 'fluister'boot voor 4 personen huren, voor een vaartocht op het kanaal van een uur, vier uren of een dag.

In Filipstad wordt al sinds 1932 knäckebröd gebakken en kun je door de Wasa-geschiedenis wandelen in het knäckebrödsmuseum. In de fabriekswinkel zijn alle Wasa-produkten te koop. Ook kun je koffiedrinken in de koffiehoek.

Måltidens Hus in Grythyttan is het paviljoen dat Zweden vertegenwoordigde tijdens de wereldtentoonstelling in Sevilla in 1992. Tegenwoordig is Måltidens Hus een culinair centrum, met een lunchrestaurant, feestzaal en kookboekenmuseum.

Värmlandsgården is de perfecte uitvalsbasis voor kano- en wandeltochten en andere outdooractiviteiten zoals suppen (stand-up paddling), vissen, geocaching, mountainbiken of varen op een vlot met motor. Het zomercafé is dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur (15 juni - 1 september).

Dichtbij de rivier Klarälven biedt Huskyfarm Björkilsätern zowel in de zomer als in de winter een reeks wildernisactiviteiten aan. Ga op husky-, trol- of elandenavontuur in de Zweedse wildernis!

Our Little Farm is gespecialiseerd in het organiseren van buitenritten voor ervaren ruiters en beginners. Naast het maken van een paardrijtocht kun je kiezen uit een groot aantal andere activiteiten zoals wildsafsari's, huifkartochten, sledetochten, paardrijles, grondwerk met paarden, barebackriding en een tipi-tent diner.

Golfen in Filipstad, bij Saxa Golf Club; 18 holes-bosbaan, lengte 5805 meter, par 72

De plaatselijke skipiste met sleeplift. In het winterseizoen geopend op dinsdag- en donderdagavond en in de weekenden. In het gezellige Slalomcafé kun je dan ook genieten van warme chocolademelk, koffie, wafels en huisgemaakte gerechtjes.

Sidebar

Main content

.